امروز:چهارشنبه, ۲۱ آذر
تاریخ انتشار:2023-05-28

همایش بزرگ عاشورای معاصر در کازرون برگزار شد

تعزیه در کازرون با حدود ۳۰۰سال سابقه، علیرغم اینکه از پتانسیل بالایی برخوردار است اما در سطح کشور گمنام مانده و انجمن تعزیه شهرستان، موفق شد نخستین نسخه تعزیه اصلاح شده مورد تایید در کشور را رونمایی نماید.

دراین همایش که باحضور آیت الله اختری مدیرعامل بنیاد بین المللی عاشورا، دکتر خاتمی خوانساری رییس بنیاد بین المللی خاتم، دکتر علیرضا سعیدی رییس انجمن تعزیه ایرانیان، عبدالصمد فهندژ سعدی رییس انجمن تخصصی تعزیه استان فارس و جمعی از هنرمندان کشور برگزار شد، غلامرضا توکلی رییس انجمن تعزیه شهرستان کازرون با ارایه گزارشی، به تشریح عملکرد انجمن پرداخت. توکلی اظهار داشت: تاریخچه تعزیه کازرون مطابق نسخه موجود دوره صفویه به سال ۱۱۷۴ برمی گردد که نوشته شیخ حسینعلی، ولد شیخ ابوتراب کازرونی با مهر و امضا در گود خطیر بازی کازرون اجرا گردیده است.وی افزود: کل عسکر ستاری، میر عوض ،اسماعیل معطری، خالو بوشک از نسخه نویسان قدیم هستند و اسناد حفظ شده در انجمن نگهداری می‌شود.
او درخصوص موزیک تعزیه گفت: موزیک تعزیه کازرون مطابق رسم ورسوم جنوب، با ساز کرنا و طبل و دوهل، بیشتر بر پایه دشتی استوار بوده است.
توکلی افزود: تعزیه در کازرون با حدود ۳۰۰سال سابقه، علیرغم اینکه از پتانسیل بالایی برخوردار است اما در سطح کشور گمنام مانده و انجمن تعزیه شهرستان، موفق شد با تلاش های فراوان و انجام پژوهش و آموزش توسط مؤسسات هنری، صدور کارت شناسایی، اصلاح نسخ، دستگاه شناسی، بیمه ذاکرین و انعقاد تفاهم نامه های همکاری، نهایتا پس از طی مراحل سخت کارشناسی، نخستین نسخه تعزیه اصلاح شده مورد تایید در کشور را رونمایی نماید که پس از ترجمه به زبان‌های مختلف، در سایت تعزیه بین الملل قابل دسترسی می باشد.
لازم به ذکر است انجمن تعزیه اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان کازرون، زیر مجموعه انجمن تعزیه فارس و متشکل از ۷عضو است که ابراهیم گلستان، صمد فاضل پور، احسان حاجی زاده، محمد نظری و غلامرضا توکلی، اعضای اصلی و قدرت صفری و اکبر رهنورد به عنوان بازرس انجمن می‌باشند.
در ادامه علیرضا نظری از خادمان و عاشقان و تعزیه گردانان اباعبدالله طی سخنانی با بیان اینکه در سال های دور علما و بزرگان دغدغه ی زیادی در خصوص تحریفات واقعه ی عاشورا داشتند گفت: من در تعزیه ها تحریف های زیادی می دیدم و علما و بزرگان نیز اعتراضات به حق بسیاری بر این نوع عزاداری و تبیین واقعه عاشورا داشتند.از این روتصمیم گرفتم که ابتدا نسخ تعزیه را جمع اوری کنم و سپس آنها را اصلاح کرده و به نمایش دربیاورم. پس از مدتی که به جمع آوری نسخ تعزیه پرداختم، متوجه شدم که نسخ تعزیه در کل ایران بسیار شبیه همدیگر می باشد و همگی باقیمانده عصر قاجار هستند. لذا از دل نسخه های موجود نمی توان اصلاحی انجام داد. لذا خود، به سرودن اشعار تعزیه پرداختم
وی با اشاره به وجود نسخ تعزیه در موزه لوور فرانسه گفت: با هماهنگی انجام شده و از طریق واسطه هایی توانستیم رونوشت بسیاری از این تعزیه ها را با پرداخت مبالغی تهیه کنیم که این نسخه های ربوده شده توسط اجنبیان، پس از بررسی و اصلاح محتوایی در این اثر گنجانده شده است.
نظری افزود: نسخ گرد آوری شده در این کتاب به صورت سریالی و منظم از مدینه تا عاشورا کنار یکدیگر قرار گرفته اند. همچنین این نسخ اجرا شده و اشکالات در اجرا نیز بر طرف گردیده است.
وی در پایان آرزو کرد که این اثر مفید و قابل استفاده برای عاشقان اباعبدالله الحسین (ع) قرار گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *