کازرون نگاه– به پاس چهل سال « امانت داریِ » مرحوم آیت اله ایمانی از امانتِ نمایندگیِ « مردم » تا « ولایت فقیه »:
اقامه نمازهای جمعه بی شک یکی از موهبت های الهی به مردم ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی بوده که علاوه بر توسعه ی مسایل سیاسی و بالا رفتن اطلاعات دینی و اجتماعی ، موجب تربیت نسلی از جوانان انقلابی و « دین گرا » در مناطق مختلف ایرانِ عزیز گردیده که در این میان «امامانِ جمعه » به عنوان «روشنگران »و «هدایت کننده گان » مردم نقشِ بی بدیلی داشته و بسته به میزان معلومات و تعهد پذیری آنان نسبت به ارکان نظام و رهبری ، « مامومینِ » مسئولیت پذیر و مشارکت جویی را در بخش های مختلف کشوری و حاکمیتی تربیت نموده اند . در این میان بی تردید آیت اله ایمانی (ره) به عنوان یکی از معدود امامان جمعه ای که دارای بیش ترین حکم « نمایندگی » در سه منطقه ی بزرگِ جنوب [ فارس ، بوشهر ، کازرون ] از دستان مبارک امام راحل (ره) و مقام معظم رهبری بوده ، نقش ممتازی را در بین استان های کشور ایفا نموده که در همین رابطه و به پاس داشت چهل سال « امانت داری » این « امین » بزرگِ امام ، رهبری و مردم استان های جنوب ، نکاتی را یاد آور می شویم .
۱- کازرون طی چند صد سال گذشته شخصیت های متعددی را در زمینه ی فرهنگی ، سیاسی ، اجتماعی و علمی به مراکز مختلف استانی و کشوری تحویل داده که در این میان بی شک آیت اله ایمانی ، در محدوده ی زمانی پس از پیروزی نظام اسلامی ، یکی از تاثیر گزارترین و معروف ترین چهره های فرا شهرستانی و استانیِ منطقه ی جنوب محسوب می شود که علاوه بر نقش بی بدیل ایشان در توسعه ی فرهنگ دینی و انقلابی همچنین در تربیت صدها عالم و طلاب علوم دینی و دانشگاهی نیز تاثیر به سزایی را بر جای گذاشته است .
۲- گر چه « تعدد » علمای یک شهر و محدوده ی جغرافیایی نشان دهنده ی میزان علاقه مندی مردم این مناطق به مقوله ی علم و به تعبیری نعمت خفیه ی الهی بر چنین مردمی محسوب می شود، اما معمولا « تعداد » بزرگانی که حاضرند از موهبت های شخصی و خانوادگی به نفع « امام » و « عموم » جامعه بگذرند بسیار « کم شمار » می باشند . در همین رابطه می توان از مرحوم ایمانی به عنوان شخصیتی که دارای آینده ی درخشان « مرجعیت دینی » بوده اما حقوقِ « مردم » و « جامعه » را بر حقٌِ فردیِ خود ترجیح داده و « سلامتی » و « آبروی » شخصی و خانوادگی خود را نیز در همین مسیر هزینه نمود، یاد کرد .
۳- مطالعه ی مراحل مختلف انقلاب اسلامی نشان می دهد که علی رغم اندک بودن تعداد یاران امام (ره ) در قبل از پیروزی اما همین « افراد » معدود نیز بعضا در پیچ و خم های مسیر پس از انقلاب ، به علل مختلف ، با تغییر « نگاه »و « مواضع » مواجه شدند در این میان مرحوم آیت اله ایمانی از محدود علمای بزرگ انقلابی بوده که در طول عمرِ پر برکتش همواره در کنار رهبر و امام جامعه « ثابت قدم » باقی ماند و ارادتِ عملی ِ خود را در کنار دفاعِ کلامی ، تا آخرین لحظات زندگی ، به اثبات رسانید .
۴- مدیریت کردن در جامعه ای با مشکلات فراوانِ قومی ، اقتصادی و فرهنگی آن هم توسط علمای دینی ، کاری سخت و مشکل قلمداد می شود و قطعا محدویت هایی را برای چنین افرادی به وجود می آورد و به همین جهت بسیاری از افراد در ورود به چنین مواردی « احتیاط » ! و «اجتناب » می نمایند در این میان اما آیت اله ایمانی ، علی رغمِ حسادت های رقبا و دشمنی های دشمنان انقلاب و اسلام ، اما مردانه در مقابل همه ی جنجال های « جنجال آفرینان » و منادیانِ « ضدیت با ولایت » ایستادگی کرد . اگر چه ممکن است در این میان « اشتباهاتی » نیز در این مسیر طولانی توسط ایشان ، اطرافیان و همراهان نیز رخ داده باشد اما « ماهیتِ » این اشتباهات قطعا با آن چه که « غیرِ خودی ها » مطرح کرده و می کنند ، متفاوت بوده است .
۵- خدمات آیت اله ایمانی به کلیت نظام و انقلاب ، مردم استان های « فارس » و « بوشهر » ، حوزه های علمیه و مدیریت کلان استان های یاد شده غیر قابل انکار بوده و البته در این میان نقش آن زنده یاد در توسعه ی شهرستان بزرگ کازرونِ جدید نیز هرگز فراموش نخواهد گردید . تاسیس بزرگ ترین مرکز تربیت علمای دین ، حوزه ی علمیه ی صالحیه ، و تربیت صدها روحانی و طلبه طی سال های گذشته ، مطرح نمودن نام شهرستان در برگزاری ده ها یادواره ی مربوط به شخصیت های علمی و دینی ، تلاش های فراوان برای استقرار چندین مرکز دانشگاهی و توسعه ی رشته های فاخر علمی و پزشکی در کنار ساخت مصلای بزرگ نماز جمعه و نهایتا ارتباط نزدیک و پدرانه با نیروهای انقلاب ، ولایت مداران و مدیریت بخش عمده ای از کمک های نیروی انسانی و مالی شهرستان در هشت سال دفاع مقدس ، هم زمان با حضور مستقیم خود و اعضای خانواده در کنار رزمندگان و تقدیم برادرِ بزرگوارش به کاروان شهدای انقلاب ، در کنار « خطبه های » عالمانه و هدایت گرانه ی ایشان طی مدت امامت جمعه ، تنها بخشی از خدمات وی به کازرون و کازرونی ها بوده است .
۶- بسیاری از انسان ها تا زمانی که زنده اند « کم تر » مورد شناخت مردم قرار می گیرند و تنها پس از قطع حیاتشان ، « قدرِ » آنان دانسته می شوند . در همین راستا البته پیام مقام معظم رهبری و تعابیر بلند و پر معنای ایشان و رضایت مندی معظمٌ له ، به تنهایی گویای جایگاه والا و ارزشی آیت اله ایمانی ( ره ) در نگاه امامِ جامعه ی اسلامی بوده و امید است که عموم مردم ، به ویژه آنانی که به نوعی مورد خدمتِ ایشان طی چند دهه ی گذشته قرار گرفته اند ، یاد و نام ایشان را همواره گرامی بدارند .
ضمن تسلیت ارتحال این عالم بزرگ و فرزانه به پیش گاه امام عصر ( عج ) ، مقام معظم رهبری ، حوزه های علمیه و علمای دینی و دانشگاهی ، اعضای محترم خانواده و همسرِ صبور و سیده ی ایشان و همه ی ارادتمندان ، به ویژه مردم خون گرم و باوفای جنوب کشور و هم شهریانِ عزیز شهرستان کازرون ، با توجه به موارد فوق الاشاره و لزوم پاس داشتِ مقام و منزلت آن استاد ارجمند پیشهاد می شود :
الف ) – در آینده ای نزدیک همایش هایی با دعوت از علما و شخصیت های کشوری ، علمی ، فرهنگی و اجتماعی با هدف « تبیین » مقام و جایگاه ایشان و « معرفی » «ناگفته ها» و ابعاد خدمات و فعالیت های آن مرحوم در سطوح شهرستانی و استانی برگزار گردد .
ب ) – گر چه پخش شایعات و انتشار شبهات در خصوص خادمان به نظام و انقلاب همواره به عنوان خطِ کاری معاندان و نیروهای غیر همسو با نظام و انقلاب مد نظر بوده اما در عین حال شایسته است یاران و همراهان ایشان ، در صورت امکان ، با هدف خنثی سازی شبهه های « شُبهه پراکنان » پاسخ لازم را تهیه و منتشر نمایند.
امان اله دهقان فرد
کارشناس ارشد سیاسی و دیپلمات پیشین ایران
بیست و سوم اردیبهشت ماه نود و هفت