همه ی انسان ها در جست و جوی آرامش اند و برای رسیدن به این مهم به راه ها و شیوه های متفاوتی متوسل می شوند، اما قرآن که کتاب خداست و تمام آیاتش محکم و استوار است، سه چیز مایه و موجب آرامش انسان ها شمرده شده است :
۱-تاریکی شب :
هُوَ الَّذِى جَعَلَ لَکُمُ الَّیْلَ لِتَسْکُنُواْ فِیهِ
او (خدا ) کسی است که شب را برای شما آفرید تا در آن آرامش بگیرید . ( یونس /۶۷ )
آفریدگار عالم، هدف از آفرینش شب را آرامش و سکون بیان نموده است ، تا هنگامی که پرده های تاریکی شب همه جا را فرا می گیرد، موجودات زنده پس از ساعت ها کار وتلاش و فعالیت های روزانه به استراحت بپردازند ، چرا که این استراحت اجباری اثر مستقیمی روی سلسله اعصاب و عضلات آدمی و سایر جانداران دارد . چون در هنگام خواب ، بخش مهمی از کارهای بدن به کلی تعطیل می شوند و بخش دیگری مثل قلب و دستگاه تنفسی به صورت آرام تر به ادامه فعالیت می پردازند، تا قدرت از دست یافته را باز یابند و خستگی خود را برطرف کنند.
امروز نیز از نظر علمی ثابت شده است که تمام دستگاه های بدن از جمله دستگاه تنفس ، گردش خون ، حرکت قلب و سایر دستگاه ها در برابر نور فعال می شوند و اگر نور بیش از اندازه بتابد، سلول ها خسته می شوند و نشاط و شادابی خود را ز دست می دهند، اما در تاریکی شب در آرامشی عمیق فرو می روند و در سایه آن تجدید قوا نموده و نشاط خود را پیدا می کنند .
شب نیز بهترین زمان برای پرهیزگاران است تا با راز و نیاز به درگاه محبوب خود و آفریدگار هستی به عبادت و خودسازی برخیزند و از درگاه خداوند مهربان ، طلب مغفرت نمایند (وَبِالْأَسْحَارِ هُمْ یَسْتَغْفِرُونَ -ذاریات -۱۸ ) چرا که یاد و ذکر خدا آرام بخش دل هاست ( أَلَا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ- رعد / ۲۸)
۲-خانه های مسکونی
وَاللَّهُ جَعَلَ لَکُم مِّن بُیُوتِکُمْ سَکَناً
و خدا برای شما از خانه هایتان محل سکونت و آرامش قرار داد ( نحل /۸۰ )
اولین و مهمترین کارکرد خانه ، تامین آرامش جسم و تسکین جان و روان اعضای آن است . خانه محل امنی برای ابراز احساسات و بیان اسرار و تامین نیازهای جسمی و روحی است. خانه محلی برای تسکین دردهای روحی و رهایی از برخی گرفتارهای اجتماعی است . خانه حریمی برای خلوت کردن و راز و نیاز با خداست. از نظر قرآن خانه به اندازه ای مهم است که حفظ حریم آن بر همگان توصیه شده است .به گونه ای که خداوند به مومنان دستور می دهد که به خانه ی غیر از خود وارد نشوید تا اینکه اجازه بگیرید و بر اهل خانه سلام کنید . (یَأَیُّهَا الَّذِینَ ءَامَنُواْ لَا تَدْخُلُواْ بُیُوتاً غَیْرَ بُیُوتِکُمْ حَتَّى تَسْتَأْنِسُواْ وَتُسَلِّمُواْ عَلَى أَهْلِهَا- نور/۶۱ ) آری خانه های مسکونی از مهمترین مکان هایی است که خداوند نعمت آرامش ، امنیت و سکونت را در به ما عطا نموده است .
۳- همسران یک دل
وَمِنْ آیَاتِهِ أَن خَلَقَ لَکُم مِّنْ أَنفُسِکُمْ أَزْوَاجاً لِّتَسْکُنُواْ إِلَیْهَا وَ جَعَلَ بَیْنَکُم مَّوَدَّهً وَرَحْمَهً
و از نشانه های او (خدا) این است که همسرانی از جنس خودتان برای شما آفرید تا در کنار آنها آرامش یابید و در میانتان مودت و رحمت قرار داد ( روم/۲۱)
این آرامش از آنجا ناشی می شود که خدا این دو جنس (زن ومرد ) را مکمل یکدیگر آفریده است و لذا با هم بودن باعث نشاط و پرورش یکدیگر می شود، و وجود هر یک بدون دیگری ناقص است . ( به جز در شرایط خاص )
هنگامی که پیوند میان این دو جنس به وجود می آید، هر دو هم از نظر جسمی و روحی و از جنبه فردی و اجتماعی به آرامش می رسند، چون که پیوند این دو موجود الهی و وارد شدن به زندگی جدید ، سبب ایجاد حس مسوولیت پذیری بیشتر در هر دو خواهد شد که خود به نوعی می تواند آرامش و تسکین را به همراه بیاورد و برای این که این پیوند ثابت بماند و آرامش همیشگی را به دنبال داشته باشد ، خداوند بین آنان دوستی و رحمت قرار داده است . مودت و دوستی امری درونی و نهانی است که در دل ریشه می زندو قابل دیدن نیست ، ولی رحمت و مهربانی امری بیرونی و نمایان است ، مثل شاخ و برگ درخت .
با این نگاه است که خانواده می تواند به همه ی نیازهای انسانی پاسخ دهد و محل مقدسی برای زن و مرد شود و آسایش و آرامش را برای آنان به ارمغان آورد و به همین علت است که وقتی پیامبر اسلام (ص) از امام علی (ع) سوال کرد که یا علی فاطمه را در زندگی چگونه یافتی ؟ امام فرمودند ای پیامبر(ص) فاطمه یاور خوبی است در اطاعت خدا .
آری عالی ترین مرحله و کارکرد یک خانواده در مکتب حیات بخش اسلام این است که زن و مرد در مسیر رشد و کمال بدون این که ” عین ” هم باشند، برای بالندگی و شکوفایی و برای رسیدن به آرامش ” عون ” هم باشند . والسلام
منبع : تفسیر نمونه – آیت الله مکارم شیرازی و …