امام جمعه کازرون:احیای موقوفات باید از دولت شروع شود
به گزارش کازرون نگاه، به نقل از روابط عمومی دفتر امام جمعه کازرون؛ به مناسبت هفته وقف ریاست و کارکنان اداره اوقاف و امور خیریه شهرستان کازرون امروز با حجت الاسلام و المسلمین خرسند امام جمعه ی کازرون دیدار کردند.
حجت الاسلام و المسلمین خرسند امام جمعه ی کازرون در این دیدار ضمن تسلیت به مناسبت رحلت پیامبر گرامی اسلام (ص) و شهاد امام حسن مجتبی(ع) و شهادت امام رضا (ع) و گرامی داشت هفته وقف اظهار داشت:خدمت شما عزیزان که در عرصه وقف زحمت می کشید خسته نباشید می گویم و برای همه ی واقفینی که در گذشته های دور و نزدیک تمام یا گوشه ای از اموالشان را وقف کرده اندو اکنون در قید حیات نیستند آرزوی علو درجات دارم و امیدوارم خداوند روح آن عزیزان را قرین رحمت قرار دهد.
امام جمعه ی کازرون با بیان اینکه ما هم خودموان را جزو مجموعه ی شما می دانیم تصریح کرد:توفیق دلریم که بتوانیم در احیا موقوفات گامی برداریم چرا که وقف یکی از سنت های اسلامی است که از گذشته های دور به این سنت عمل می شده است و منشأ خیرات و برکات فراوانی بوده است،البته شاید در حفظ موقوفات در دوران طاغوت و حتی بعد از انقلاب آن توجه کافی و لازم نشده است چون اگر موقوفات احیا شود بسیاری از کارهای خیریه و عام المنفعه در جامعه احیا می شود.الآن برخی موقوفات که تا حدی به آن ها عمل می شود چه برکاتی در پی دارد.چه در بحث قرآنی ،چه در بحث برگزاری مجالس اهل بیت و مسایل بهداشت و درمان که نمونه آن بیمارستان نمازی شیراز است که شبانه روز در حال خدمت رسانی است.
محمد خرسند با اشاره به اینکه باید در بحث احیای موقوفات بیشتر کار شود گفت:احیای موقوفات باید از خود دولت شروع شود ، دستگاه های دولتی شاید بیشتر مردم کوچه و بازار به وقف ضربه زده اندو یا حق وقف را ادا نکرده اند؛در همین موقوفات خواجه حسام الدینی ، حاج علی قلی خانی که بنده اطلاع دارم،عمده ی معوقات مربوط به دستگاه هاست ، چه دانشگا هها ، چه پادگان ها و چه ادارات ؛ که اگر این ها به وظیفه شان عمل کنند خیلی از مشکلات موقوفات حل خواهد شد.
وی در رابطه وظایف اداره اوقاف و امور خیریه ادامه داد:گرچه احیای موقوفات و پرداخت حقوق موقوفه وظیفه همگانی است امّا خوب یک تولی نیاز دارد که برای استیفای این حقوق و و احیای موقوفات کار کند که سازمان اوقاف و امور خیریه متولی این کار است و زحماتی کشیده است اما به نظر من کافی نیست وباید بیشتر کار شود.البته باید در اداره اوقاف ظرفیت بیشتری ایجاد شود چرا که موقوفات فراوان و گسترده احتیاج با پرسنل متعدد هم دارد ، امکانات لازم را طلب می کند که بتواند به درستی رسیدگی کند ، به ویژه موقوفاتی که از بین رفته است و پی گیری های حقوقی و قضایی زیادی را نیاز دارد.
نماینده ولی فقیه در شهرستان کازرون با بیان این که وقف یک تکلیف شرعی است خاطرنشان کرد:بنده از همان ابتدا در بحث اوقاف حساسیت زیادی داشته ام چون این را یک تکلیف شرعی مثل نماز و روزه می دانم.همه ی ما در حفظ و احیای موقوفات وظیفه داریم و این را یکی از مصادیق معروف و ندادن حق موقوفات را هم از مصادیق منکر می دانیم.ندادن حق وقف یک نوع غصب است و شوخی نیست.هم باید بشتر کار شود و هم برای مردم توضیح داده شود.باید به وقف عمل شود و گزارش عمل به آن هم داده شود که مردم ببینند پولی که به موقوفاتشان می دهند واقعاً عمل می شود.همین موقوفه ای که در اختیار ماست و من آمار آن را گرفته ام در سال گذشته الحمدلله به اکثر نیت هایی که در وقف نامه آمده است عمل شده است و وقتی هم به نیات واقف عمل شود انسان برکات آن را هم می بیند.
وی افزود:من از دوستان در مجموعه ی اوقاف انتظار دارم این کاری که می کنید به عنوان یک کار اداری به آن نگاه شود ، به عنوان یک وظیفه شرعی نگریسته شود.بالاخره گاهی اوقات می بینیم که دولت مراوده ی خوبی با سازمان اوقاف بنا به برخی دلایل ندارد امّا اگر شما به عنوان یک وظیفه شرعی به آن نگاه کنید،مثل نماز و روزه و امر به معروف و نهی از منکر و خمس و زکات.بحث احیای موقوفاتو تضییع حق آن در بحث معروف و منکر می گنجد.من خودم به همین نیت نگاه می کنم.گرچه اشکالی ندارد که اگر کسی زحمتی می کشد به اندازه زحمتش حق الزحمه ای دریافت کند ولی در زمینه ی موقوفات دیدگاه این بود که موقوفات را احیا کنیم. لذا در بحث کلیت موقوفات هم حاضرم هر کمکی که از دستم بر می آید را انجام دهم.بعضاً در نماز جمعه ها و شوارهای اداری هم گفته ام که باید حق موقوفات ادا شود چ.ن ادا نکردن آن خلاف شرع است.
امام جمعه ی کازرون با اشاره به اینکه اگر در گذشته پی گیری های بیشتری شده بود اکنون شاهد مشکلات کمتری بودیم اظهار داشت:علی رغم اینکه می دانم اوقاف محدودیت بودجه ای و پرسنلی دارد ، امّا باید با همت بیشتری پی گیری شود.اگر هم امروز پی گیری جدی تری کنیم فردا مشکلاتمان کمتر است.البته به اسم احیای موقوفات هم نباید ظلمی صورت بگیرد.آن چه حق موقوفه است باید گرفته شود،نباید برای وقفیت یک چیزی ملک کسی به زور گرفته شود. البته آن جاهای که مورد اختلاف با دولت است ، بعضا به دوستان منابع طبیعی و دادگستری گفته ام که توصیه ی من این است که طرف موقوفه گرفته شود.اصلاً فرض کنند مورد اختلاف که مثلا زمین است مال دولت است ، دولت که زمین های زیادی را واگذار می کند فرض شود این هم به وقف واگذار کرده است.امّا در اختلافات شخصی باید دقت بسیار شود که ظلمی نشود.در کارشناسی ها دقت شود که از کارشناسانی استفاده کنیم که واقعا به حق کارشناسی شود نه به ضرر کسی و نه به نفع کسی.به هر حال باید حفظ امانت به درستی صورت بگیرد.
حجت الاسلام و المسلمین خرسند در رابطه با بی تقوایی هایی که در بحث کارشناسی صورت می گیرد خطاب به دست اندر کاران اوقاف گفت: بی تقوایی ها هم در بحث کارشناسی و بعضا هم در بحث قضایی مواردی وجود داشته است.سعی کنید این آلودگی ها در محموعه ی اوقاف نیاید.همان طور که عرض کردم باید به وقف به عنوان عبادت نگریسته شود. مگر می شود انسان بدون وضو نماز بخواند؟ئر وقف همین طور است وباید به لوازم وقف پایبند باشیم و مردم ببینند به موقوفات گذشته خوب عمل می شود تا ان شاالله اقبال به وقف بیشتر شود. واگر این چنین نباشد با گذشت زمان باید به موقوفات قدیمی بسنده شود.
امام جمعه ی کازرون در پایان در رابطه با نیت های واقفین هم گفت:وقف می تواند در نیت های مختلفی انجام شود پس باید در نیت های واقفین آن ها را راهنمایی کنیم.باید نیت هایی شود که نیاز روز جامعه باشد. ما رد بعضی نیت ها موقوفات زیادی داریم اما در بعضی موقوفات هیچ موقوفه ای نداریم.مثلا با وجود گستردگی که در بحث موضوعات قرآنی وجود دارد ما موقوفه ای قوی نداریم.
در ابتدی این دیدار کامیاب رئیس اداره ی اوقاف و امور خیریه شهرستان کازرون به تقدیر از امان جمعه ی کازرون به خاطر زحماتی که در زمینه وقف کشیده است به ارائه گزارشی در رابطه با موقوفات و سایر موارد پرداخت.
وی گفت ۲۸۱ موقوفه در شهرستان وجود دارد که از این تعداد ۲۱۵ متصرفی است یعنی تولیت آن با اداره اوقاف است و ۶۶ مورد از آن ها غیر متصرفی است.۴۱۷ مسجد ، ۲۴۴ بقعه ی متبرکه و ۱۱۵ حسینیه داریم و در این شرایط شهرستان کازرون یک از شهرستان های شاخص کشور است.
کامیاب افزود:به دنبال نتایج بهتری از فعالیت های خود هستیم امّا با همه این تفاسیر در سال گذشته ۲۳۱ سند مالکیت صادر شده است.در رابطه با آرای حقوقی صادر شده نیز ۲۸ رأی صادر شده است که ۲۵ رأی به نفع موقوفات و ۳ رأی نیز علیه موقوفات صادر شده که آن هم جای بحث دارد.
در زمینه مسایل فرهنگی و به خصوص قرآنی با وجود همه ی کمبود ها فعالیت های زیادی صورت گرفته است.ظرحهای آرامش بهاری ، نشاط معنوی و سوگواره ی یاس را برگزار کرده ایم.هم چنین از قاریان بین المللی هم برای حضور در کازرون دعوت کردیم.