محوطهای تاریخی که در بین عامه مردم با عنوان «قصر بهرام و گلاندام» شناخته میشود، نیازمند انجام مطالعات و کاوشهای میدانی و همچنین تقویت حفاظت است، این اثر تاریخی جزء بخش جره و بالاده از شهرستان کازروناست.
این محوطه در محدودۀ جنوب روستای «تُل گاو» در بخش جره و بالاده شهرستان کازرون و بر روی یک تپه قرار دارد. در حال حاضر یک ردیف پلۀ سنگی به همراه بقایایی از دیوارههایی با سنگ و گچ در برخی از قسمتهای آن دیده میشود. نشانههای موجود در کنار دلایل متعدد دیگری که در دست داریم، احتمال اینکه پیشینۀ آثار موجود در این تپه را به دورۀ ساسانیان برساند، تقویت میکند با این وجود تا زمان انجام کاوشهای علمی، نمیتوان درخصوص تعیین قدمت و کاربری آن به طور دقیق صحبت کرد.
در بخشهای مختلفی از این محوطه که بر روی یک تپه قرار دارد، آثاری از حفاریهای غیرمجاز دیده میشود. عمق برخی از این حفاریها حتی بیشتر از یک متر است. این حفاریها و تعرضها حتی باعث از بین رفتن برخی آثار این تپه نیز شده است که از جملۀ آنها میتوان به محدودۀ پایینی پلکان سنگی اشاره کرد. گرچه اهالی این منطقه حساسیت قابل توجهی نسبت به حفاظت از آثار تاریخی موجود دارند ولی وضعیت فعلی نشان میدهد نیاز است فعالیتهای این حوزه تقویت شود.
نام این تپه، صرفاً نامی است که در بین عامۀ مردم رواج دارد و تا زمان انجام کاوشهای دقیق باستانشناسی نمیتوان به درستی و با قطعیت گفت که آیا این نام ارتباطی با هر یک از پادشاهان ساسانی که به نام بهرام بودهاند، دارد یا خیر.
این محوطه بیش از هر چیز دارای اهمیت پژوهشی است چراکه در محدودهای نزدیک به برخی از آثار شاخص تاریخی مربوط به دورۀ ساسانیان قرار دارد. از جمله آثار شاخصی که در نزدیکی آن قرار دارند، میتوان به آتشکده گره (جره) و مجموعه بناهای پیرامونی آن اشاره کرد.
آثار تاریخی و باستانی بخش جره و بالاده شهرستان کازرون، از جمله آثار شاخص و پراهمیت دورههای مختلف باستانی و تاریخی، به ویژه دوره ساسانیان محسوب میشوند که علیرغم اهمیت بالایی که دارند، توجه کمی به ویژه در حوزۀ کاوشهای میدانی نسبت به آنها شده است. در این خصوص بایستی توجهها نسبت به این منطقه افزایش یابد تا بتوانیم شاهد رونق بیشتر فعالیتهای علمی و همچنین افزایش جذب گردشگر باشیم.