همه ی ما می دانیم که ایران از جمله کشورهای است که تاکنون بسیار زیاد زلزله را تجربه کرده است.زلزله جز وقایع طبیعی است که اگر در هر قسمتی رخ بدهد می توان بسیار خسارت های جبران ناپذیری را به وجود بیاورد.همانطور که در زلزله اخیر کرمانشاه شاهد از دست رفتن جان زیادی از هموطنان خود بوده ایم.
ایران به واسطه گسل های اصلی و فرعی با پروسه های متفاوتی پوشانده شده است.برخی از این گسل ها نقش مهمی در حوضه های رسوبی ، زمین شناسی و منطقه ساختاری ، تشکیل کانسارهای رگهای و همچنین بخش های زلزله خیز ایران داشته اند که در ادامه به آنها اشاره شده است:
گسل های با روند تقریبی شرقی/غربی
گسل البرز (A)
گسل آبیک – فیروزکوه (AF)
گسل سمنان (S)
گسلهای البرز غربی و آذربایجان
گسل تبریز (T)
گسل آستارا (A)
گسل ارومیه (R)
گسلهای ایران مرکزی
گسل ترود (Tr)
گسل میامی (My)
گسل درونه (گسل بزرگ کویر) (D)
گسل قم – زفره (QZ)
گسل دهشیر – بافت (Db) (گسل نایین- بافت)
گسل پشت بادام (P)
گسل کلمرد (Km)
گسلهای شرق و جنوب شرقی ایران
گسل هریرود (H)
گسل نهبندان (Nb)
گسل نایبند (N)
گسل بشاگرد (B)
گسلهای زاگرس
گسل زاگرس (Z)
گسل کازرون (Kz)
گسل میناب (M)
زمین لرزه ها می توانند در زمان کوتاهی سبب مرگ افراد زیادی شوند و یک شهر را به نابودی بکشانند.لرزش ها می توانند خرابی های گسترده را ایجاد کنند و تخریب های غیرقابل پیش بینی را به وجود بیاورند که عملا به دلیل اینکه غیرقابل پیش بینی هستند این خسارت ها به وجود می آید.پس لرزه های نیز از پس این زمین لرزه ها به وجود می آیند که گاهی ضعیف تر هستند.
کارشناسان همیشه به مردم توصیه می کنند که به دلیل ایران جز مناطق زلزله خیز است همیشه ایمنی و آمادگی لازم را در برابر چنین حوادث طبیعی داشته باشند.
طهمورث یوسفی با اشاره به زلزله خیز بودن استان فارس افزود: این استان یکی از استانهای زلزله خیز کشور به شمار می رود به گونه ای که تعدادی گسل فعال در فارس وجود دارد.
وی بیان کرد: بخشهایی از شمال غرب، غرب، جنوب و جنوب شرق استان فارس بر روی گسل وجود دارد که به عنوان نمونه می توان به شهرستانهای کازرون، فیروزآباد، فراشبند، زرین دشت، لارستان و… که بر روی کمربند زلزله قرار گرفته اند، اشاره کرد.
مدیر مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشوردر خصوص گسلهای فعال در استان فارس نیز گفت: گسل کازورن که به گسل قطر کازرون معروف است و گسل منطقه کوهمره سرخی از جمله گسلهای استان به شمار می روند که نسبت به دیگر گسلها فعال ترند.
وی با اشاره به گسل کازرون و رابطه با زلزله منطقه کاکی بوشهر نیز بیان کرد: گسل کازرون از یاسوج شروع و پس از عبور از نورآباد، کازرون و برازجان به سمت خلیج فارس و سپس عمان می رود که به گسل قطر – کازورن معروف است.
مدیر مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور در بخش دیگری از سخنان خود پیرامون مقاوم سازی منازل مسکونی گفت: یکی از دلایل اصلی وارد شدن خسارت زیاد در منطقه کاکی بوشهر مربوط به وجود منازل مسکونی با گچ و سنگ بوده که این امر خسارات زیادی را وارد کرده است.
وی با بیان اینکه با تاکید بر اینکه زلزله بر روی گسلهای فعال رخ می دهد، یادآور شد: زلزله یک بلای طبیعی نیست بلکه یک حادثه طبیعی است و در برخی از مواقع ابتدای فصول سرد و گرم و زمانی که آب و هوا تغییر می دهد، بروز پیدا می کند.
یوسفی با تاکید بر لزوم مقاوم سازی منازل مسکونی گفت: سال گذشته شاهد وقوع زلزله ای به قدرت ۶٫۱ ریشتر در شهرستان کازرون بودیم که با توجه به رعایت اصول فنی و مهندسی در منازل کمترین خسارت را شاهد بودیم.
مدیر مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی جنوب کشور اظهار داشت:در این راستا باید در ساخت و سازهای جدید رعایت اصول فنی و مهندسی را در دستور کار قرار داد و به این موضوع توجه ویژه ای کرد.