امروز:پنج شنبه, ۱ آذر
تاریخ انتشار:2014-12-27

جزئیات کاوش اخیر محوطه قلعه سیف آباد ؛

کشف هفت خمره بزرگ آذوقه

درپی انجام فصل اول کاوش در محوطه تل قلعه سیف آباد کازرون اقلام مختلفی کشف شده که ازجمله آنها کشف هفت خمره بزرگ آذوقه است.

به گزارش کازرون نگاه ، محوطه تل قلعه سیف آباد به فاصله ۱۵ کیلومتری جنوب غرب کازرون در استان فارس بر روی پشته های طبیعی موسوم به تل پهن و در مسیر انتقال لوله گاز در شمال روستای سیف آباد واقع شده است. محوطه تل قلعه سیف آباد در مهر و آبان ماه ۱۳۹۳ توسط رضا نوروزی، پارسا قاسمی و عزیزالله رضایی از باستان شناسان اداره کل میراث فرهنگی فارس کاوش شده است.

 در کاوش فصل اول این محوطه بقایای معماری منظم از مصالح سنگ، گچ، خشت و آجر ، خمره های بزرگ پر از دانه های خرما، ویک تاس و مهره تخته نرد از دوره ساسانی کشف شد.

در این خصوص یکی از باستان‌شناسان کاوش در تل قلعه سیف‌آباد کازرون در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: هفت خمره بزرگ آذوقه در این فصل از کاوش باستان شناسی کشف شد که حاوی دانه های خرما بود، علاوه بر این دانه های خرما به طور فراوان در میان لایه های مختلف فرهنگی این محوطه در این فصل از کاوش یافت شده است.

پارسا قاسمی افزود:  امروزه گونه های مختلف خرما در منطقه کازرون در روستاهای خشت و کنارتخته، جدول ترکی، جره، شاپور، دادین و بالاده  به دست می آید.

وی با بیان اینکه نتایج تکمیلی برروی این دانه ها برای شناخت انواع گونه های خرمای کشف شده در حال انجام است، بیان کرد:  احتمالا گونه های خرمای یافت شده از این مکان محصولات خرمای تولیدی شاپورخوره یا کوره شاپور بوده که پس از برداشت و انبار به مناطق دیگر شاهنشاهی ساسانی فرستاده می شده است.

هفت خمره بزرگ آذوقه کشف شده حاوی دانه های خرما استاین باستان‌شناس اظهار داشت: کوره شاپور کوچکترین کوره فارس و مرکز آن بیشاپور بوده ،  حدود کوره شاپور(شاپورخوره) در مسالک الممالک ابن­خردادبه که در سال ۳۰۰ هجری قمری نوشته شده شامل روستاهای خشت و کمارج، کازرون، جره، دشت بارین، هندیجان، درخویدود و تنبوک، خوبذان، میدان ماهان، جنبد، رامیجان، شاهجان، موز، دادین، خمارجان علیا، خمارجان سفلی، و تیرمردان و غیره است.

قاسمی اظهار داشت: شواهد موجود نشان می دهد این مکان یکی از مراکز فعالیت های تجاری و اقتصادی شاپور خوره  یا کوره شاپور بوده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود از کشف تاس و مهره تخته نرد از دوره ساسانی در محوطه  تل قلعه سیف آباد کازرون خبرداد و افزود: در کاوش فصل اول محوطه تل قلعه سیف آباد کازرون در مهر و آبان ماه ۱۳۹۳آثار مهمی بدست آمد که شاید یکی از جالب ترین آنها یک عدد تاس و یک مهره تخته نرد از لایه فرهنگی دوره ساسانی است.

محوطه تاریخی

قاسمی بیان کرد: جنس این دو شیء از عاج و سنگ است پیشتر مهره و تاس تخته نرد از دوره ساسانی از محوطه باستانی بندیان دره گز کشف شده بود. کشف مهره و تاس این بازی در تل قلعه سیف آباد و محوطه بندیان درگز نشان می دهد این بازی یکی از بازیهای رایج مهم فکری دوره ساسانی بشمار می رفته  است.

این محوطه ارزشمند پیش تر در نتیجه عملیات انتقال لوله گاز کازرون-شیراز تخریب و در سالهای اخیر در نتیجه حفاری های قاچاق و فعالیت های سودجویان آثار باستانی آسیب های زیادی به آن وارد شده است.

در میان گودالهای قاچاق حفر شده توسط سودجویان آثار باستانی در این محوطه، کیسه های پلاستیکی از سال ۱۳۷۷ تاکنون دیده می شود و نشان می دهد بخش هایی از این مکان مهم که از تیغه لودر و بولدرز  شرکت گاز  سالم مانده بود از سال ۱۳۷۷ تا کنون توسط سودجویان آثار باستانی و دشمنان میراث فرهنگی تخریب شده است.

این محوطه نخستین فصل کاوش نجات بخشی  است که در راستای اهداف پژوهشی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس برای جلوگیری از تخریب بیشتر این محوطه باستانی انجام شده است.

دوستداران میراث فرهنگی امید دارند که با همکاری نهادهای اجرایی استان فارس فصل دوم مطالعات باستان شناسی در این محوطه از سر گرفته شود و  با همکاری مردم روستای سیف آباد این شناسنامه ارزشمند ایران زمین حفظ و دست سودجویان آثار باستانی از این محوطه باستانی کوتاه شود.

http://media.mehrnews.com/d/2014/12/26/4/735007.jpg

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *