نویسنده: میلاد جوانی
تصور کنید یک روز صبح که از خواب بیدار میشوید مشاهده می کنید که تک تک لوازم منزلتان، اعم از فرش، اجاق گاز، جاروبرقی، تلویزیون و… توسط فردی بیگانه که از طریق شاهکلیدی خاص، بدون اجازه و هماهنگی شما وارد شده، از خانه خارج شده است. جالبتر اینکه شخص بیگانه، بدون اینکه از حضور در مقابل شما ترسی به دلش افتاده باشد، به شما میگوید: نگران نباشید؛ چون تمامی این لوازمی را که از منزل شما خارج کردهام، مضر بودند و ممکن بود به شما آسیب برسانند!
چند روز قبل مشابه همین اتفاق، در فضای مجازی هموطنان ایرانی رخ داد. فردی بیگانه به نام نرم افزار گوگل پلی، بدون هماهنگی و اجازه ما نرمافزار تلگرامطلایی و هاتگرام را خودسرانه، به بهانه مضر و جاسوسی بودن از تلفن همراه تکتک ما حذف کرد. در این اتفاق فرد بیگانه نرم افزار گوگل پلی، منزل، گوشی همراه ما و تلگرام طلایی و هاتگرام مانند لوازم مورد استفاده در منزل ما هستند. جالب است که چنین اتفاقی برای اولینبار برای یک نرمافزار با چندین میلیون کاربر رخ میدهد!
اما فارغ از اینکه هاتگرام و تلگرام طلایی جاسوسی یا مضر هستند یا نه، این نکته حائز اهمیت است که نرم افزار گوگل پلی نشان داد، هرگاه اراده کند، قادر خواهد بود تمامی نرم افزارهای موجود در گوشی ما را حذف کند و حتی اگر صلاح دانست، نرم افزاری دلخواه را بدون اجازه در گوشی همراه ما نصب کند. بدیهی است که چنین نرم افزاری به راحتی میتواند به فیلم ، عکس، یادداشتهای شخصی و کاری، نرم افزارهای بانکی، پیامکها و هر آنچه در گوشی همراه ما وجود دارد، دسترسی داشته باشد و در صورت صلاحدید از آنها استفاده کند.
اگر تلگرامطلایی جاسوس است، پس نام کاری که #گوگل_پلی انجام داد چیست؟ آیا این کار نوعی جاسوسی جدید نیست؟
این مسئله به خوبی ضرورت نیاز ما به نرم افزارها و سیستم عاملهای بومی و همچنین شبکه اینترنت مستقل ملی را یادآور می شود.
داستانی که در ابتدا گفته شد را یادآور شوید. هر لحظه و به هر بهانهای ممکن است نرم افزارها و اطلاعات شخصی ما توسط نرم افزارهایی نام آشنا (و مثلاً مورد اعتماد) مانند گوگل پلی، حذف و یا به #سرقت بروند و آنگاه دست ما به هیچ چیز بند نخواهد بود. براحتی امنیت شخصی و حتی اجتماعی ما میتواند تحت کنترل این بیگانگان قرار بگیرد و چه تهدیدی از این بالاتر!
بیراه نیست که کشور چین، اینترنت مستقلی را راهاندازی کرده است و پوتین، رئیسجمهور روسیه نیز اخیراً قانون راهاندازی #اینترنت_ملی را امضا کرده است.
سوالی که باید از مسئولین دولتی پرسید این است که طرح اینترنت ملی و #شبکهملیاطلاعات، به کجا انجامید؟
آیا دولتمردان ما اراده واقعی برای ایجاد و عملیاتی کردن اینترنت ملی را دارند؟
آیا منطقی نیست که علاج واقعه قبل از وقوع کرد؟