رای نمایندگان فارس وكازرون درمجلس به«پالِرمو»؟

به گزارش كازرون نگاه، در پی مطرح‌شدن لایحه الحاق ایران به کنوانسیون مبارزه با جرائم سازمان‌یافته ملی موسوم به «پالرمو»، قرار است این لایحه امروز (یکشنبه بیستم خردادماه 97) به رأی نمایندگان مجلس شورای اسلامی گذاشته شود.

با توجه به حساسیت‌های بسیار در چنین لوایحی که بعضاً تعهدات بین‌المللی خاصی را نیز ایجاد می‌کند، لزوم بررسی دقیق آن با لحاظ مسائل امنیتی و شرایط کشور خواسته اصلی نمایندگان است؛ تا آنجا که حتی خبر آبستراکسیون و انداختن حدنصاب جلسه امروز مجلس برای رأی نیاوردن این لایحه از راهروهای خانه ملت شنیده می‌شود.

*پالرمو چیست؟

کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرائم سازمان‌یافته فراملی، در تاریخ 21 دسامبر سال 2001 در شهر پالرمو ایتالیا به تصویب رسید که پس‌ازآن به همین نام مشهور شد و در تاریخ 29 سپتامبر سال 2003 برای کشورهای عضو سازمان ملل متحد لازم‌الاجرا شد که تاکنون 180 کشور آن را پذیرفته‌اند.

این کنوانسیون گامی در جهت مبارزه با جرائم سازمان‌یافته فراملی به شمار می‌رود و کشورهایی که کنوانسیون «پالرمو» را پذیرفته‌ و آن را تصویب کرده‌اند، خود را متعهد به اجرای اقداماتی علیه جرائم سازمان‌یافته فراملی کرده‌اند. از جمله این اقدامات می‌توان به مواردی همچون جلوگیری از قاچاق انسان به‌خصوص زنان و کودکان، جلوگیری از قاچاق زمینی، دریایی و هوایی مهاجران و جلوگیری از ساخت و قاچاق سلاح گرم و اجزای آن اشاره کرد.

*روند تصویب پالرمو در ایران

لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرائم سازمان‌یافته فراملی در نوزدهم آذر سال 1392 از سوی دولت تقدیم مجلس نهم شد، اما به‌واسطه نگرانی‌هایی که در پیوستن ایران به این کنوانسیون وجود داشت، بررسی آن به دلیل ارزیابی‌های دقیق کارشناسی و ابعاد حقوقی، مسکوت گذاشته شد؛ این لایحه چند سال بعد و برای دومین بار در تاریخ سیزدهم تیر سال 1395 و در دوره مجلس دهم از سوی دولت تقدیم خانه ملت شد.

سرانجام نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز چهارشنبه 4 بهمن 96 پس از کش‌وقوس‌های فراوان و در شرایطی که برخی نمایندگان اعتراضات جدی نسبت به پیوستن ایران به کنوانسیون «پالرمو» داشتند، این لایحه دولت و پیوستن ایران به این کنوانسیون را تصویب کردند.

*ایجاد زمینه نفوذ با پالرمو

با اینکه پالرمو به تصویب اولیه نمایندگان رسید اما پیوستن ایران به این کنوانسیون با انتقادات جدی برخی نمایندگان مجلس و کارشناسان رو‌به‌رو شده و اغلب آن‌ها معتقدند که با پیوستن ایران به این کنوانسیون زمینه‌های نفوذ به کشور ما بیشتر فراهم می‌شود، به‌طوری‌که شورای نگهبان قانون اساسی نیز این لایحه را برای بررسی بیشتر به مجلس بازپس فرستاد.

در همین راستا و با هدف شفافیت اطلاعات که شعار اغلب کاندیداها در ایام انتخابات است، به سراغ نمایندگان فارس در مجلس شورای اسلامی رفتیم تا به مردم بگویند که رای آن‌ها به پالرمو مثبت است یا منفی؟ از 18 نماینده فارس در مجلس، اغلب آن‌ها تلفن خود را از دسترس خارج کرده و یا پاسخگوی تماس‌ها نبودند؛ اما محمدرضارضایی نماینده جهرم و رئیس کمسیون عمران مجلس شورای اسلامی در مورد رای خود به کنوانسیون پالرمو اظهار داشت: نظر بنده در خصوص پالرمو کاملاً منفی است و به آن رأی نخواهم داد.

نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس در مورد این کنوانسیون و رأی نمایندگان به آن اظهار داشت: قرار بوده که این کنوانسیون در کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی به‌دقت بررسی‌شده و نتایج این بررسی در اختیار سایر نمایندگان قرار گیرد.

مسعود رضایی در مورد اینکه آیا به پالرمو رأی مثبت خواهد داد یا نه، پاسخ داد: باید گزارش کمیسیون امنیت ملی در خصوص پالرمو به اطلاع نمایندگان رسانده شود تا پس‌ازآن با اطلاع کافی در مورد این کنوانسیون رأی‌گیری شود؛ بنده نیز رأی خود را منوط به ارائه این گزارش کرده‌ام.

*تبعات پالرمو

پیوستن کشورها به کنوانسیون «پالرمو» در موارد متعددی الزامات و تعهدات به جرم‌گیری را برای دولت‌ها ایجاد می‌کند؛ به‌موجب این کنوانسیون، دولت‌های عضو متعهد می‌شوند ‌که مواردی ازجمله پول‌شویی و فساد را جرم‌انگاری کنند.

بر این اساس، پیوستن جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون «پالرمو» کشور را ملزم می‌کند تا قوانین و فرآیندهای کیفری‌اش را همسو با انتظارات کنوانسیون ترمیم و بازنگری کند و یا حتی در مواردی که رفتاری طبق قوانین ایران مجرمانه است، باید طبق ضوابط کنوانسیون «پالرمو» آن را جرم‌انگاری کند؛به تعبیری الزاماتی در مفاد این کنوانسیون وجود دارد که ایران باید بر اساس آن، در قوانین و مقررات کیفری‌اش بازنگری کند که همین امر ابزاری برای کشورهای سلطه‌گر جهت فشار و سلطه بیشتر بر امور داخلی ایران محسوب می‌شود.

حال باید دید با توجه به مواردی که در مورد کنوانسیون پالرمو ذکر شد، آیا پیوستن ایران به آن، با چراغ سبز نمایندگان ملت روبه‌رو خواهد شد یا نه؟ امروز اگر مجلس حد نصاب لازم را داشته باشد و رأی‌گیری انجام شود، تکلیف پالرمو نیز مشخص خواهد شد./فارس

حال بايد منتظر ماند و ديد آيا آقاي رضازاده نمايده شهرستان كازرون به پالرمو راي مثبت ميدهد يا منفي؟

مطالب مرتبط

یک پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *