مدتی بود دوستم به من می گفت: حوزه رو دیدی؟ فضای خیلی بزرگ و باصفائی داره! (راستش را بخواهید تا حالا حوزه علمیه کازرون را ندیده بودم!)
قرار گذاشتیم که با دوستان خبرنگار برای مصاحبه با مدیر حوزه علمیه به انجا برویم. خیلی کنجکاو بودم که حوزه چه برنامه هایی برای نوجوانهای همسن و سال من دارد؟!
یک روز عصر برای تعیین وقت به حوزه رفتم ، ولی گفتند:《حاج آقا نیستن، برای مصاحبه، صبحِ فلان روز بیا.》 چند روز بعد دقیقاً سر ساعت وارد حوزه شدم.
نگهبان حوزه به طرف دفتر حاج آقا صحرایی راهنماییام کرد. از گوشه تا وسط حیاط و حتی روی ایوان ها و پلهها پراز گل و گلدان بود.
طلبه ها که در گوشه و کنار حوزه دنیای دیگری داشتند. مثل اینکه از جلسه امتحان بیرون آمده بودند و در مورد سوالات بحث میکرد. همچنان که در حیاط داخلی حوزه منتظر یکی از دوستان بودم، طلبه ها و روحانی ها یک به یک به من سلام میکردند!!! راستش از سلام ها و استقبال های گرمشان کمی شرمنده شدم؛
بعد از چند دقیقه وارد دفتر حاج آقا صحرایی شدم. با ورود من حاج آقا برخاست!! با سلام گرم و استقبال صمیمانه ایشان کمی از استرسم کاسته شد.
اولین چیزی که توجه ام را جلب کرد پوستر بزرگ پشت سر حاج آقا با عنوان “شهدای روحانی حوزه علمیه کازرون” بود. عکس رهبر معظم انقلاب زمانی که به گلزار شهدای کازرون تشریف آورده بودند در گوشه دیگری از اتاق بود. دفتر حاج آقا سادگی عجیبی داشت، کتابخانه کوچک و گلدان های بزرگ فضای ساده و صمیمانه ای به دور از تجملات را ایجاد کرده بود.
با چند دقیقه تامل شروع به پرسیدن سوالاتم از حاج آقا (حجت الاسلام محمود صحرایی) کردم.
لطفا مختصر توضیحی در مورد حوزه علمیه کازرون بفرمایید
حوزه علمیه صالحیه مکتب الصادق کازرون قدمتی ۳۰۰ ساله دارد ، یعنی تاسیس این مدرسه در سال ۱۱۱۱هجری قمری بوده است؛ در سال ۱۳۶۲ هجری شمسی توسط آیت الله ایمانی امام جمعه وقت شهرستان کازرون تجدید بنا شد.
سال ۱۳۶۲ کلنگ خورد و سال ۱۳۶۷ افتتاح شد .و لذا ساختمان فعلی مدرسه مربوط به حدود ۳۰ سال پیش است. این مدرسه به واسطه ی جدیت ، تلاش و برنامه و طرح های خوبی که مسئولین از ابتدای تاسیس مدرسه داشتند ؛ از جمله آیت الله ایمانی ، آیت الله بنیادی و مدیران و اساتید بعد از این بزرگواران، این مدرسه از مدارس خوب علمیهی سراسر کشور محسوب می شود.
به گونه ای که ما از شهر های مختلف متقاضی تحصیل در مدرسه داریم. ولذا در سالیان متمادی مورد توجه طلاب نخبه قرار گرفته،که از دیگر شهرها به اینجا منتقل میشوند. خروجی حوزه نیز در این مدت بسیار خوب بوده هم از نظر کیفیت و هم کمیت ، تا بحال قریب به هزار نفر طلبه خروجی داشته ایم. در سال های بعد از تجدید بنای مدرسه،در مقاطع مختلف فعالیت های علمی،فرهنگی و تبلیغی و جهادی زیادی داشته اند.
ما بیست و شش شهید داریم ؛ شهید ترور ، اولین شهید مدافع حرم شهید مسرور داریم، این حاکی این هست که حوزه علمیه همیشه در بدنه اجتماع حضور داشته ، که بعضا پس از گذراندن دوره مقدماتی برای تکمیل تحصیل به قم رفته بودند ، به هر حال روحانیت و طلاب شهرستان همیشه افراد مسئولیت پذیری بوده اند.
لطفا تعدادی از افراد برجسته حوزه علمیه را که الان در جاهای مختلف فعالیت دارند را معرفی کنید
راستش من از نام بردن معذورم. اما به طور کلی مسئولیت امام جمعه داریم ، اساتید و مدرس سطح بالای حوزه علمیه داریم در قم . عزیزانی در جامعه مدرسین حوزه علمیه قم داریم ، که جایگاه نخبگان حوزه هست.
چندین مدیر مدارس علمیه داریم ، قاضی دادستان و افراد برجسته دیگری در کشور داریم که از خروجی های این مدرسه هستن ، البته باید اطلاع داشته باشید که در اینجا تا مقطع خاصی طلاب تحصیل می کنند و برای سطوح بالا تر خود عزیزان به قم مراجعه می کنند.
لطفا مختصری از سوابق علمی خودتان را بفرمایید.
بنده سال ۱۳۶۴ وارد حوزه علمیه شدم. یک سال شیراز درس خواندم و سال ۶۵ وارد حوزه علمیه قم مدرسه امام باقر(ع) شدم. بعد از رحلت امام و اتمام جنگ، در شهرستان احساس نیاز فرهنگی شدید شد. لذا در سال ۱۳۶۹ به کازرون برگشتم و حدود چهار پنج سال تحصیلاتم را خدمت آیت الله بنیادی و آیت الله ایمانی بودم . دوباره به قم برگشتم برای ادامه تحصیلات ، و الان هم حدود ۱۰ سال است که در حوزه علمیه ی کازرون در خدمت طلاب هستم.
حقیقتا حوزه ی علمیه ی کازرون از همان زمان از جهت علمی بالا بود . ان زمان مدرسه امام باقر (ع) قم بهترین مدرسه از جهت علمی و اخلاقی بود. اما وقتی که برگشتم کازرون احساس می کردم که اینجا دست کمی از ان مدرسه برتر قم ندارد. که این لطف خداوند و تلاش اساتید بزرگوارهست از جمله آیت الله بنیادی ، که ما مدیون تلاش ها و زحمات این عزیزان هستیم.
حاج آقا به صورت میانگین چند نفرسالانه پذیرش دارید؟
در سال های مختلف متفاوت هست . بین ۴۰ تا ۶۰ نفر ، بستگی به اعلام ظرفیت سالانه داره ، چون که اینجا محیط شبانه روزی هست. و به همین دلیل محدودیت هایی برای پذیرش داریم. و اینکه بستگی به استقبال دانش آموز ها هم دارد.
تابستان ها حوزه چه برنامه هایی دارد ؟
مهم ترین برنامه تابستانه حوزه تعطیلی ان هست ، چراکه تعطیلی اینجا مساوی با ایجاد زمینه شروع فعالیت های فرهنگی برای طلاب هست. یعنی یک طلبه در ایام تعطیلات شروع به فعالیت فرهنگی در مساجد می کند.
حالا میتواند امام جماعت باشد ، یا مربی قرآن ، احکام وحلقات صالحین و امثال این ها هست. لذا تعطیلات حوزه در واقع تعطیلی نیست، یک دوره فعالیت فرهنگی هست.
تابستان فعالیت های مختلف دیگری هم هست که بعضا از طرف مرکز مدیریت استان برگزار میشود ، برخی هم توسط خود ما ، مثلا دوره های دانش افزایی اساتید که در همین تابستان چندین دوره برگزار شد.
این دوره ها خارج از ایام درسی و در تابستان برگزار می شود. همچنین فعالیت های علمی داخل خود مدرسه برگزار میشود که طلاب در ان شرکت می کنند ؛ برای مثال کارگاه ادبیات عرب داشتیم که در یک دوره فشرده ده روزه برگزار شد.
همچنین یک همکاری با بسیج سپاه کازرون داشتیم که تعدادی از دانش آموزان را تحت عنوان طرح معراج اندیشه به ما معرفی شدند که اساتیدی برای تدریس به این عزیزان معرفی کردیم .
لطفا در مورد نحوه پذیرش حوزه توضیحاتی بفرمایید
پذیرش حوزه شامل چند مرحله هست.
مرحله اول امتحان ورودی سراسری
مرحله دوم مصاحبه حضوری. که ممکن است بعضی افراد امتیاز لازم را کسب نکنند.
مرحله سوم تحقیقات محلی
مرحله بعد ، دوره پذیرش یک ماهه. که ملاک های علمی و اخلاقی فرد سنجیده میشود .
یک عده بسیار کمی از امام جماعت ها، وارد جناح های سیاسی شدهاند و طرفداری جناح خودشان را در مساجد میکنند. نظرتان در این مورد چیست؟ و راهی برای برخورد یا تذکر هست؟
اصل ورود به عرصه سیاسی که عیب نیست، خوب است، چون دین ما سیاسی است. اما اینکه فرد به جناح های سیاسیِ خاصی ورود کند و از عوارضش این باشد که طرفداران جناح مقابل را ترد کند و بکوبد و امثال این کارها، به هیج وجه شایسته یک طلبه، یک روحانی و یک امام جماعت نیست. چون به هر حال طلبه و روحانی مربی کل افراد یک جامعه است.
و در مورد تذکر بگویم، اگر موردی بوده ما تذکر دادهایم، و اگر مواردی باشد که بدانیم تخریبی نسبت به جناح مقابل کار میکند، ما تذکر خواهیم داد. ما همیشه در جلسات عمومی به روحانیون گفته ایم که خط و مش سیاسی را همیشه دنبال کنید اما در مسیر خط و مش مقام معظم رهبری و حضرت امام.
اگر یک طلبه بخواهد به یک جناح خاص ورود کند به عنوان اینکه جناح مقابل یا طرفداران جناح مقابل را تخریب کند، ما نمی پسندیم و تذکر داده ایم، و از حالا به بعد هم اگر ببنیم حتماً تذکر خواهیم داد.
بعضی خانواده ها با ادامه تحصیل فرزندانشان در حوزه مخالفند ، منتهی خود دانش آموز به علوم حوزوی علاقه دارد، چه توصیه ای برای این دسته از خانواده ها دارید ؟
اگر خانواده ها هدفشان از تحصیل فرزند، پیشرفت و فراگیری علم است ، باید بدانند که حوزه جایگاه علمی خاصی دارد . دروس علوم انسانی که در دانشگاه در رشته های مختلف ارائه میشود ، ریشه در علوم حوزوی دارد.
ما عزیزانی داریم که بعد از فارغ التحصلی از دانشگاه در رشته های علوم انسانی ، به حوزه و دروس حوزوی مراجعه میکنند. چراکه این ها همه شاخه هایی از علوم حوزوی هستند، لذا حوزه از جایگاه بلند و عمیق علمی برخوردار است. اگر کسی در حوزه موفق عمل کند از جهت علمی به نسبت کسانی که در مراکز دیگر تحصیل کرده اند ، قطعا بالاتر خواهد بود، لذا اگر به دنبال تحصیل علم هستند ، از این بابت خیالشان راحت باشد.
اگر هم که به دنبال مدرک و مال باشند که حرفشان صحیح است. اما علاقه به یک رشته هم مهم هست ؛ انتخاب یک رشته وابسته به سه چیز هست:
اول (استعداد) دوم (علاقه) و سوم (نیاز جامعه). اگر کسی رشته ای را انتخاب کند که یکی از این عوامل در آن نبود ، پیشرفت نخواهد کرد. لذا والدین به این سه معیار توجه داشته باشند.
اگر دانش آموزی به حوزه علاقه داشت ، نیاز که قطعا هست ؛ چرا که جامعه به یک روحانی با سواد و با اخلاق شدیدا نیاز دارد. در همه ی عرصه ها فرد با تقوا و با سواد همه جا خواهان دارد.
حاشیه نگاری و مصاحبه: محمد غلامپور و رضا دادوند
سلام
اینکه گفته شده خوش ذوق هستند واقعا صحت داره
مصاحبه شیرینی بود
ممنون